de snelle genezer

Ozontherapie is een snelle methode voor verbetering van de algemene weerstand en kan bij een groot aantal aandoeningen worden toegepast.

De behandeling is in het bijzonder geschikt bij klachten van:

  • verminderde afweer en (huid)infecties, acné, eczeem
  • virusinfecties (herpes labialis en herpes genitalis)
  • gordelroos (herpes zoster)
  • mononucleosis infectiosa
  • postherpetische neuralgie
  • arteriosclerose (doorbloedingsstoornissen)
  • etalagebenen (claudicatio intermittens)
  • hartkramp (angina pectoris, vernauwing van de kransslagaders)
  • beroerte (na herseninfarct, CVA en/of TIA)
  • complicaties bij suikerziekte als perifere neuropathie (zenuwpijnen)
  • diabetische voet, rokersbeen, dreigend of aanwezig gangreen
  • kuitkrampen, koude voeten
  • ziekte van Raynaud
  • migraine en hoofdpijnen
  • allergieën
  • astma/COPD/emfyseem/longfibrose
  • leverziekten, hepatitis, geelzucht
  • ontsteking van de alvleesklier (pancreas) en galwegen
  • darmklachten (colitits ulcerose, ziekte van Crohn)
  • spastische obstipatie
  • duizeligheid
  • vermoeidheid en uitputting, afmatting, asthenie, adynamie
  • chronisch vermoeidheid syndroom CVS/ME
  • post viraal syndroom
  • concentratieproblemen, stress, depressies, innerlijke onrust
  • stofwisselingsziekten door de schildklier
  • reuma en gewrichtsaandoeningen, artrose, Sudeckse dystrofie
  • rugpijnen
  • ondersteuning bij chemotherapie en bestraling bij kwaadaardige ziekten
  • sportgeneeskunde (met name sneller herstel van blessures)

Het werkzame bestanddeel van de ozontherapie is een ozon-zuurstofmengsel. Ozon geeft energie, verbetert de bloeddoorstroming, werkt ontstekings-remmend, bestrijdt ziekteverwekkers, versterkt de afweer, herstelt organen en vermindert chronische pijnen. Het werkingsmechanisme, dat hieronder summier wordt beschreven, is een verklaring voor het brede indicatiegebied.

ozon geeft extra energie

Hoe wordt ozon toegepast?

Er zijn verschillende methoden om ozontherapie toe te passen. De gouden standaard is de Grote Eigen Bloedbehandeling (GEB). Er wordt net als bij bloedprikken een kleine hoeveelheid bloed afgenomen via een gesloten steriel infuussysteem. Het bloed loopt via het naaldje door een slangetje in een steriele vacuümfles. Het bloed wordt met citraat of heparine ontstolbaar gemaakt. Het bloed wordt vervolgens verrijkt met een exacte dosering ozongas. Het ozongas wordt in een speciaal apparaat gemaakt uit 100% zuivere zuurstof waarvan de concentratie nauwkeurig is vastgesteld. Het met ozongas verrijkte bloed wordt via hetzelfde slangetje als waarmee het is afgenomen weer toegediend. Al het materiaal dat gebruikt wordt is nieuw, steriel en voor eenmalig gebruik.

Bij de Kleine Eigen Bloedbehandeling (KEB) wordt bloed in een injectiespuit verrijkt met ook hier precies afgemeten hoeveelheid ozon en dan intramusculair (in een spier) geïnjecteerd. Ook kan het pure gas plaatselijk als uitwendige behandeling, onder een gasdichte bedekking, worden gebruikt bij moeilijk te genezen wonden zoals bij een diabetische voet met gangreen en ontstekingen. Verder kan ozongas in sommige gevallen via de anus wordt toegediend (insufflatie) bij darminfecties.

Er kan afhankelijk van de indicatie of ziekte nodig zijn om andere geneesmiddelen aan de ozonbehandelingen toe te voegen. Ook vitaminen en mineralen worden bij de ozonbehandelingen gebruikt. De behandeling duurt tussen de tien en twintig minuten en is meestal zo’n rond de tien tot veertien keer nodig, één of twee keer per week. Er wordt bij elke behandeling steeds nieuw steriel materiaal gebruikt. Bij chronische ziekten is gewoonlijk een onderhoud van één keer per maand vereist.

Contra-indicaties: Ozontherapie kan niet worden gegeven bij patiënten met acute alcoholvergiftiging, een recent hartinfarct, orgaanbloedingen, zwangerschap, versnelde schildklierwerking, spierspasmen en tekort aan bloedplaatjes of verhoogde bloedingsneiging.

Bijwerkingen van ozonbehandeling: Het is niet ongewoon dat door met name de eerste ozonbehandelingen de klachten toenemen waar de behandeling voor wordt ingezet, vergelijkbaar met de beginverergering die ook wordt opgemerkt bij homeopatische behandelingen. Er wordt in zeldzame gevallen lichte tinteling gevoeld in de lippen en tong en lichte misselijkheid. Bij patiënten behandeld voor hoge bloeddruk kan door het bloedstroombevorderend effect lichte duizeligheid worden gevoeld die gewoonlijk na enkele minuten weg is. 

ozon verhoogt de natuurlijke afweer

C.F. Schönbein ontdekt omstreeks 1830 deze ‘geheimzinnige’ stof, zoals hij deze noemde. In 1925 is het begrip ‘bloedwassen’ ontstaan nadat de professoren Wehrli, Casagrande en Padua patiëntenbloed blootstelden aan ultraviolet licht, waarbij zuurstof zich omzet in ozon. In 1926 rapporteerde Dr. A. Wolff succesvolle resultaten bij de behandeling van wonden en fistels. Enkele jaren later in 1935 was het de chirurg E. Payr, die voor het eerst ozon breed toepaste in de geneeskunde. Prof. Wehrli construeerde in 1946 een apparaat waarbij het bloed van de patiënt werd verrijkt met zuurstof en blootgesteld aan ultraviolet licht, waarna het bloed vervolgens weer intraveneus werd geïnjecteerd. Dr. Hänsler heeft door zijn wetenschappelijk en technisch onderzoek de doorbraak van het gebruik van ozon in de geneeskunde in Duitsland bewerkstelligd en vereenvoudigd. Sindsdien heeft ozon een onvervangbare plaats in de geneeskunde verworven. Zoals u ziet wordt ozontherapie al heel lang gebruikt in de geneeskunde. Het is opmerkelijk dat ozontherapie nog een relatief onbekende behandelingswijze is omdat het bij een groot aantal ziektebeelden effectief kan zijn.

Ozon is een kleurloos gas, scheikundig aangeduid als O3. Het is overal om ons heen, in de ozonlaag en te ruiken na een onweersbui. Het is een bijzondere vorm van zuurstof (O2) die in een Ozonisator is blootgesteld aan energie in de vorm van stille elektrische ontlading, waardoor de moleculen zich herschikken in clusters van drie zuurstof-atomen: O3. Eigenlijk een superzuurstof. Ozon is van levensbelang voor mens en milieu daar het in de atmosfeer een laag vormt die de schadelijke UV-zonnestraling opvangt.

Er zijn geen gevaren verbonden aan de therapie, mits ze wordt toegepast door een ervaren arts. Tegenstanders van deze therapie zullen erop wijzen dat ozon schadelijk is. Dat klopt, echter alleen bij inademing en zo wordt ozon juist niet toegediend. De apparatuur is zo ontworpen dat er geen ozongas kan ontsnappen. Overtollig ozon wordt weer in zuurstof omgezet. Zorgvuldige toediening van ozon via het bloed werkt genezend! Ozontherapie is dan ook een natuurlijke geneeswijze.

De belangrijkste eigenschap is haar desinfecterende werking, waarvan men niet alleen in de geneeskunde gebruik maakt, maar ook in de industrie, ondermeer bij de zuivering van vervuild water en zwembaden en bij de productie van drinkwater. Ozon doodt bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast komen in de biologische toepassingen nog andere eigenschappen van ozon tot uiting,  die samenvattend vallen onder de noemer van algehele verbetering van de bloeddoorstroming. Ozon zorgt in beschadigde gebieden in het lichaam die slecht van zuurstof worden voorzien, dat vrije radicalen worden vernietigt, de ontstekingsactiviteit vermindert, de weerstand vergroot en de zuurstofvoorraad van het lichaam – en daarmee het natuurlijke vermogen van ons lichaam om te genezen – verhoogt. 

Globaal werkt ozon op drie niveaus:

  • ozon dood microorganismen: ozon vernietigt bacteriën, virussen en schimmels. De werking van ozon is 600 tot 3000 keer krachtiger dan chloor.
  • in de bloedvaten: arterieel en veneus, zowel de bloedcirculatie in de slagaders als in de aders verbetert aanzienlijk. De rode en witte bloedlichaampjes profiteren van het effect van ozon. De kleinste bloedvaatjes (haarvaatjes) doorstromen beter.
  • ten aanzien van de zuurstofopname: deze verbetert. Ozon dwingt de cellen en de daarom heen liggende weefsels en organen extra zuurstof te verbruiken en begunstigt de stofwisseling. Hierdoor wordt de veerkracht opgedreven.

ozon geneest waar zuurstof tekort schiet

Doorbloedingsstoornissen behoren tot de mooiste indicaties voor ozontherapie. Ozontherapie verwijdt de bloedvaten die door cholesterol, kalkafzetting en aanslibbing zijn vernauwd. De kleinste bloedvaatjes, de haarvaatjes of capillairen, waar juist de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen plaats vindt openen zich en doorstromen beter. De rode bloedcellen zijn bomvol geladen met zuurstof en ozon en krijgen hun natuurlijke vervormbaarheid weer terug waardoor zij door de kleinste bloedvaatjes kunnen bewegen. De zogenaamde geldrolvorming wordt opgeheven. (Geldrolvorming: rode bloedlichaampjes hopen op in de kleine bloedvaatjes, door zich op te stapelen in rijen als munten op elkaar bij patiënten met hart- en vaatziekten). Zo verbetert het stromingsgedrag van bloed en bloedvaten.

In de hersenen kan arteriosclerose leiden tot vergeetachtigheid, concentratieproblemen, duizeligheid of draaierigheid  en seniele aftakeling of dementie. In een verder stadium kan een en ander leiden tot ernstiger vormen van dichtslibben zoals een TIA of herseninfarct, een CVA (Cerebro Vasculair Accident). De gevolgen kunnen ernstig zijn als halfzijdige verlamming, spraakstoornissen, afasie genoemd en een scheef gezicht (facialisparese). Ozonbehandeling kan deze aftakelingprocessen bestrijden. De hersenen alleen al gebruiken 15% van alle zuurstof uit de bloedbaan en kunnen een opkikker van meer zuurstof en ozon met betere bloeddoorstroming heel goed gebruiken.

De slagaders naar de ledematen zijn gevoelig voor dichtslibben. Deze patiënten klagen vaak over koude voeten en krampen. Tijdens het lopen kan pijn of steken worden ervaren in de kuitspieren. De volgende fasen van verslechtering zijn een verkleurende huid met purpere vlekken door zuurstofgebrek en slecht of niet genezende wondjes of zweertjes, die vervolgens uit kunnen lopen in gangreneuze afstervende tenen. Ozontherapie kan bij dit gangreen in voorkomende gevallen voor een ommekeer zorgen en mogelijke amputatie voorkomen!

De veneuze (= aderlijke) doorbloedingproblemen bestaan met name uit spataderen en aambeien. De blauwe verkleuring door kleine zichtbare netwerken van adertjes op de onderbenen en voeten, ook wel blauwzweem of besenreiser genoemd, is minder fraai en een voorloper voor grote spataderen. Aambeien zijn u, als u geïnteresseerd bent in dit gedeelte tekst meer dan bekend.  Deze signalen van aderlijke doorbloedingsproblemen kunnen door ozontherapie verbeteren.

Aan de Universiteit van Mainz is door Prof. Albers aangetoond dat ozon inwerkt op de dubbele bindingen in de onverzadigde vetzuren in het omhulsel van de bloedlichaampjes en de binding met zuurstof bevordert. Met ozon verrijkt bloed kan meer zuurstof opnemen en transporteren naar de lichaamscellen. Ozon vormt peroxide-ozon-verbindingen die als hoog werkzame oxidatiekatalysatoren gaan werken. Deze oxidatiekracht verplichten de cellen en weefsels te ademen en zuurstof te verbruiken. Doordat alle cellen en weefsels extra zuurstof opnemen neemt de veerkracht van de cellen en weefsels toe waardoor potentiële ziekten minder kans krijgen én worden bestreden! Deze eigenschap is vooral bij hart- en vaatziekten (arteriosclerose) leverziekten en kanker een uiterst belangrijke eigenschap.

ozon is pijnstillend en ontstekingsremmend

Uit onderzoek bij TNO is gebleken dat witte bloedlichaampjes door blootstelling aan ozon veel krachtiger worden bij het vernietigen van bacteriën, virussen en schimmels ook bij verminderde weerstand. Deze anti-infectieuze werking is 600 tot 3000 maal sterker dan bij bijvoorbeeld chloor! De witte bloedlichaampjes  zijn de ‘soldaten van het lichaam’ en spelen een cruciale rol voor de weerstand en bij de bestrijding van infecties. Verder moduleert ozon het immuunsysteem.  In de geneeskunde wordt ozontherapie dan ook toegepast bij een scala aan infectieuze aandoeningen.

Bij patiënten die chemotherapie en bestralingen moeten ondergaan is ozontherapie een uitkomst. De bijwerkingen van de behandeling tegen kanker als sterke vermoeidheid, uitputting, malaiseklachten, misselijkheid, overgeven en haarverlies worden bestreden.

Bovendien is gebleken dat kankercellen een hekel hebben van een zuurstofrijk milieu en aanwezigheid van een overmaat aan peroxiden, waardoor groei verminderd.

Langdurige depressies die patiënten een pessimistische kijk op het leven geven reageren vaak goed op ozonbehandelingen. Door revitalisering van de organen, met name de hersenen en hormoonproducerende organen is de hernieuwde kijk op het leven te verklaren. De therpaie kan langdurig zijn, maar het resultaat is vaak gunstig en bestendig.

Langdurige pijnen die het resultaat kunnen zijn van reuma met misvorming, beperkte beweeglijkheid en soms invaliditeit reageren in het algemeen gunstig op ozonbehandelingen. De verbetering van de lokale stofwisseling in het aangedane orgaan of gewricht remt het ziekteproces en verminderd pijnklachten. Dit telt evenzo voor zenuwpijnen zoals na gordelroos (post herpetische neuralgie) en aangezichtpijnen (trigeminusneuralgie). Door het ontstekingsremmende effect van ozon kan bij bijna alle vormen van reuma een verbetering worden bereikt.

Bij allergieën en astmatische bronchitis kan ozon helpen de eigen afweer op te bouwen. Het lichaam zal dan minder gevoelig zijn voor allergische prikkels die een aanval kunnen uitlokken. Bij minder duidelijke allergieën zijn andere diagnostiek en/of behandelingen nog ter beschikking.

Bij klachten van het maagdarmkanaal als slokdarmkrampen, pylorusspasmen, ernstige obstipatie met darmspasmen, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn heeft ozontherapie zijn sporen ook verdiend. De stimulatie van het spijsverteringsstelsel zorgt ervoor dat de krampen en spasmen verminderen en de ontlasting beter verloopt. De ontstekingactiviteit bij ziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn wordt geremd.

Bij sporters, zeker boven de dertig à vijfendertig jaar, neemt de zuurstofutilisatie en dus fysieke prestatie af. De verwerking van zuurstof in de ademhalingsketen in de lichaamscellen wordt door veroudering minder. Vergelijk het met een zaklantaarn waarvan de batterijen zwakker worden. De felheid van het licht is minder en de batterijen houden het minder lang uit. Ozontherpaie zorgt bij sporters voor een efficiënter zuurstofgebruik. Na een serie ozonbehandelingen neemt de energieproductie in de organen en spieren op celniveau toe.

Al met al is ozontherapie bijna universeel toepasbaar, als een Panacee dat bij ieder ziekte geneeskrachtig werkt. Er zijn in de internationale literatuur meer dan 2.500 wetenschappelijke artikelen over behandelingen met ozon gepubliceerd!